P2270141

Vind 10 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Porto

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd deze Portugese stad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan tijdens je stedentrip Porto.

 


 

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Net als in Nederland is het alarmnummer voor zowel politie, brandweer en ambulance: 112.

Bijzonderhedenomhoog

In Portugal geldt een rookverbod in publieke ruimtes zoals restaurants, bars, openbaar vervoer, scholen en winkelcentra. Bars en restaurants groter dan 100 m2 mogen wel een rookgedeelte hebben. Dit op voorwaarde dat deze niet groter is dan 30% van het totale oppervlak van de tent. Met deze nieuwe wet is ook de leeftijd dat je tabak mag kopen opgeschroefd naar 18 jaar.

 

 

Feestdagenomhoog

1 januari: Nieuwjaarsdag (Ano Novo)
Februari / Maarti: Carnaval (Terça-Feira de Carnaval)
Goede vrijdag (Sexta-feira Santa)
Zondag en maandag: Pasen (Páscoa)
25 april: Anjerrevolutie (Dia da Liberdade)
1 mei: Dag van de Arbeid (Dia do trabalho)
Zondag en maandag: Pinksteren ( Pentecostes)
10 juni: Nationale feestdag (National)
23 juni: Corpus Christi (Corpo de Deus)
Donderdag : Maria Hemelvaart (Imaculada Assunção)
5 oktober: Republiek (República)
1 november: Allerheiligen (Todos os santos)
1 december: Onafhankelijkheid (Independência)
8 december: Maria ontvangenis (Imaculada Concepção)
25 december: Kerst (Natal)

Pasen en Carnaval zijn belangrijke feestdagen, er wordt rondom deze dagen dan ook flink feest gevierd.

Klimaatomhoog

Porto's klimaat is gematigd, waardoor de temperatuur het hele jaar door zacht blijft. In de winter daalt de temperatuur zelden onder de 5°C. Wel kan er veel regen vallen tussen november en maart. Handig om dan een paraplu in te pakken. Juni, juli en augustus zijn de warmste en droogste maanden. De temperatuur kan dan oplopen tot 25°C en het zeewater kan een temperatuur aannemen van zo'n 18°C.

 


 

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 19.00 uur. Tussendoor is het siësta-tijd! De meeste winkels sluiten op zaterdag om 13.00 uur. De winkelcentra zijn doorgaans zeven dagen per week geopend van 10.00 tot 23.00 uur of tot middernacht. Banken zijn open van 8.30 tot 15.00 uur (maandag tot en met vrijdag), behalve op feestdagen.

Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn. En óók daar moet je rekening houden met de siësta!

Tijdzoneomhoog

In Portugal wordt de West-Europese tijd aangehouden. Net als in Nederland gaat de klok in de zomer een uur vooruit. Het is daardoor zowel in de winter als in de zomer 1 uur vroeger dan bij ons.

 

Valutaomhoog

In Porto kun je ook gewoon met de Euro betalen.

 

 

Vervoer

In het centrum

In de stad

Porto heeft een goed bus- en tramnetwerk met routes langs alle toeristische trekpleisters. De stad heeft nog niet zo lang een metronetwerk. De metro is goed geregeld en efficiënt. Perfect voor je stedentrip Porto.

Vliegtuig

Per vliegtuig

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 4 uur vliegen naar Aeroporto Francisco Sa Carneiro, de luchthaven van Porto. Deze ligt zo'n 11 kilometer ten noorden van de stad.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Elke 30 minuten vertrekt er vanaf de luchthaven een shuttlebus naar het centrum van de stad (Avenue dos Aliados). De bussen rijden tussen 7.00 en 20.00 uur. De bus stopt bij de belangrijkste hotels. Een kaartje kost ca. 4 euro en is de hele dag geldig in het openbaar vervoer van Porto. Er ook een metro van de luchthaven naar het centrum van de stad: Lijn E (paars). De lijn rijdt vanaf het Airport Station naar Estádio do Dragão en doet daar ongeveer 25 minuten over.


 

Wijken

Ribeira

Ribeira

In het historische centrum van Porto bevindt zich de oude wijk Ribeira, gelegen aan de rivier de Douro. Hier heerst veel bedrijvigheid door de aanmerende vissers- en portboten, en de markt waar de kooplui hun waren aanbieden. In Ribeira vindt je veel oude steegjes en straatjes, waarvan er vele gerenoveerd worden of al zijn. Sinds 1996 is de wijk Ribeira toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia

Deze wijk ligt aan de zuidoever van de Douro, en is eigenlijk een stad op zich. Vila Nova de Gaia is het centrum van de Portwijnen.